Monthly Archives: June 2013

Call for event-action in public space _NEW DEADLINE at 22.07.13!!!

Κάλεσμα για δρώμενο στο δημόσιο χώρο

(επικοινωνία Μαρία Καραγιάννη 6977488474, mk AT graphkraft DOT org)

Η κρίση στην εργασία αποτελεί αφορμή για να επανεξετάσουμε την ανισότιμη θέση που καταλαμβάνουν στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα τα πρόσωπα που δεν ταυτίζονται με την ετεροφυλοφιλική ταυτότητα του ανδρισμού. Κομβικό στοιχείο της διαδικασίας με την οποία αμφισβητούνται τα δικαιώματα των γυναικών, των λεσβιών, των γκέι, των αμφιφυλόφιλων, των διεμφυλικών, των μεταναστών στο εργασιακό και κοινωνικό πεδίο από τον λευκό ετεροφυλοφιλικό ανδρισμό είναι ο διαχωρισμός των νόμιμων από τους μη νόμιμους ρόλους που εγγράφονται στα σώματα. Οι ρόλοι αυτοί γίνονται αντικείμενο επινοητικής αντιγραφής και μίμησης κατά την επιτέλεση ενός φαντασιακού και ανέφικτου ιδανικού της ετεροκανονικότητας.

Στην ομογενοποιημένη κοινωνία, εκτοξεύονται αποδοκιμασίες και προσβολές που μιλούν για ανεπαρκή συντροφικότητα, για έλλειψη συναισθήματος, για αρρωστημένους ομοφυλοφιλικούς πόθους, για την αισχρή και αφύσικη αλλαγή φύλου. Ταυτόχρονα, όμως, στον εργασιακό, δημόσιο και προσωπικό χώρο, παραβλέπονται οι χυδαίες σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος των γυναικών, οι σαχλές κοροϊδίες σε βάρος των γκέι, οι θανατικές απειλές ενάντια στους μετανάστες, οι κρυφές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις με την εξευτελιστική τιμή των 5 ευρώ και ο δημόσιος διασυρμός των εργαζόμενων στο χώρο του σεξ.

Σε ένα δημόσιο χώρο που ενοχοποιεί τις διαφορετικότητες απαντάμε με μια ανεξάρτητη πλατφόρμα μέσων και ενεργοποιούμε εκ νέου τις φωνές που συνήθως αποσιωπούνται. Στόχος μας η διερεύνηση και η ανατροπή των τρόπων με τους οποίους το φύλο, η φυλή και η τάξη αλληλεπιδρούν και διαπλέκονται κατά την κατασκευή των κοινωνικών ιεραρχήσεων και των σχέσεων εξουσίας.

Προσφέρουμε την οργάνωση και την τεχνική υποδομή των οπτικοακουστικών μέσων και καλούμε να δημιουργηθεί μια σειρά από δρώμενα στο δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας τα οποία με αφετηρία αυτόν τον προβληματισμό θα αναδεικνύουν τις ισότιμες σχέσεις που βασίζονται στους χαρακτήρες των ατόμων και στις εκάστοτε χρονικές και τοπικές συγκυρίες.

Πρακτικές πληροφορίες

Πότε: 1 με 2 Σεπτέμβρη

Διαδρομή: Πεζόδρομος Ερμού στο Θησείο, Στάση Μοναστηράκι, Πλατεία Ομόνοιας, Πλατεία Ράμνες στο Μεταξουργείο.

Στήσιμο: Κάθε ομάδα, ανάλογα με το πρότζεκτ, διαλέγει για το δρώμενό της έναν από τους χώρους ή τη διαδρομή μεταξύ των σταθμών.

Τεχνική υποστήριξη: κινητή DIY πλατφόρμα: α. με μπαταρία για κανονική λειτουργία μέχρι 4 ώρες. β. μικροφωνική με 2 μεγάφωνα και ασύρματο μικρόφωνο, γ. φορητός υπολογιστής με δυνατότητα διαδικτύου με στικάκι (USB).=> δυνατότητα ηχογράφησης και αναμετάδοσης αρχείων από τα πριν ή επί τόπου ηχογραφημένων στα ηχεία αλλά και σε online ραδιόφωνο. δ. ασπρόμαυρος εκτυπωτής

Προετοιμασία: Μια μικρή περίληψη της ιδέας και μια καταγραφή των εξόδων του προϋπολογισμού.

Οργάνωση: Αναλαμβάνουμε τη συνολική προετοιμασία που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, τις άδειες για τις πλατείες από τον δήμο Αθηνών, την εκτύπωση φυλλαδίου για το πρόγραμμα και την επικοινωνία στο διαδίκτυο και στην πόλη.

Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και τη ανάληψη του πρότζεκτ της.

Περιμένουμε τις προτάσεις σας μαζί με τον προϋπολογισμό σας μέχρι τις 22 του Ιουλίου.

Το πρότζεκτ θα κατατεθεί προς επιχορήγηση στον ολλανδικό οργανισμό ακτιβισμού XminY www.xminy.nl

[Η επιχορήγηση αυτή -εφόσον την πάρουμε- θα μπορεί να καλύψει μόνο έξοδα για υλικά (και εκτυπώσεις) του κάθε πρότζεκτ και έξοδα για την ‘προπαγάνδιση’ του φεστιβάλ]

εδώ κλικ για το κάλεσμα σε αρχείο pdf