13.09.2013 Ανώμαλη Πορεία | ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ+ΔΡΑΣΕΙΣ – Anomalous rally | PARTICIPANTS+ACTIONS

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ενάντια στη βία της κανονικότητας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

—————————-

Συμμετοχές και Δράσεις

#  ΑΣΤΟΧΙΑ ΘΗΛΥΚΟΥ

Η Αστοχία Θηλυκού είναι μία ομάδα που βρωμάει αξύριστα πόδια, αξύριστες μασχάλες και σώματα που λειτουργούν εκτός πλαισίων. Ενάντια στις δεδομένες κατηγορίες του σεξισμού, της ελληνοχριστιανικής παράδοσης και της ελληνικής οικογένειας που φτιάχνει λεβέντες άντρες και γυναίκες μήτρες. Προτάσσουμε τις επιθυμίες μας στον δημόσιο χώρο δηλαδή γυρνάμε αγαπημένες μου στα μπαρ, για να μην φύγουμε από την Αθήνα τρέχοντας.

δράση

θέλουμε να παρέμβουμε ηχητικά στην πόλη μέσα από μία έρευνα κινηματικού υλικού των τελευταίων ετών. Το κινηματικό υλικό αφορά μηνύματα σε διάφορες γλώσσες που προέρχονται από δράσεις και αγώνες σε διάφορες χώρες. Επίσης, συνοδεύουμε την παρέμβαση μας με αυτοκόλλητα και στένσιλς φεμινιστικού και queer περιεχομένου.

# COLOR YOUTH

H Colour Youth, Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, είμαστε μια ομάδα γκέι, λεσβιών, αμφί, τρανς, κουήρ αλλά και στρέιτ νέων που παλεύουν για μια καλύτερη πραγματικότητα. Σκοπός μας είναι η καταπολέμηση των φαινομένων ομοφοβίας και τρανσφοβίας, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι LGBTQ νέοι, αλλά και η ενημέρωση, κοινωνικοποίηση και αλληλοϋποστήριξη των μελών μας.

Δράση

Forum theater – “Για το καλό σου”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο, με θέμα το coming out και την ομοφοβία στο οικογενειακό περιβάλλον.

# ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Μια αμιγώς εθελοντική συλλογικότητα δικηγόρων συγκροτήθηκε το 2006 με σκοπό την παροχή έμπρακτης αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η δράση της Ομάδας (παροχή νομικής συμβουλευτικής, ενίοτε παροχή νομικής συνδρομής, παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα μεταναστών και προσφύγων) λειτουργεί ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, η οποία υφίσταται πολύ συχνότερα από το σύνολο του πληθυσμού αυθαίρετη και δυσμενώς διακριτική μεταχείριση είτε από τη διοίκηση είτε από ιδιώτες.
Δράση
Ανακοίνωση σχετικά με την άδικη και παράνομη δίωξη, εξευτελιστική μεταχείριση και διαπόμπευση των συλληφθεισών κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου 2012 27 οροθετικών γυναικών.
Κατηγορήθηκαν ότι εκδίδονταν με σκοπό μετάδοσης του ιού HIV και ότι εν γνώσει της ασθένειάς τους αποπειράθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις επέτυχαν να προκαλέσουν βαριά σωματική βλάβη σε άγνωστο αριθμό ατόμων. Στην πλειοψηφία τους άτομα με χρόνια και βαριά τοξικοεξάρτηση υπεβλήθησαν σε παράνομη υγειονομική εξέταση, διώχθηκαν επί τη βάσει ανύπαρκτων και παράνομων αποδεικτικών μέσων, προφυλακίσθηκαν και διαπομπεύτηκαν τόσο από το Κράτος όσο και από το σύνολο των ΜΜΕ. Σήμερα 8 από αυτές που έχουν δικασθεί έχουν αθωωθεί για όλες τις κατηγορίες, ενώ η τύχη των υπολοίπων παραμένει ακόμα όμηρος μιας δικαιοσύνης που ακόμα και αν τις αθωώσει δεν θα καταφέρει να  αποκαταστήσει ποτέ τα όσα έπαθαν,

# ΣινεΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ

Η ΣινεΚΟΛΕΚΤΙΒΑ είναι μια ομάδα από γυναίκες που εξερευνά την γυναικεία οπτική στον κινηματογράφο μέσω της παραγωγής ταινιών και βίντεο. Αναμειγνύοντας την αγάπη μας για τον κινηματογράφο με τις επιθυμίες και τις πολιτικές μας, η δημιουργική αλληλεπίδραση μας γέννησε την πρώτη μας ταινία “5:never hide”.

Δράση

5 (τίτλος ταινίας) : Πέντε ιστορίες ανθρώπων που αφηγούνται την καθημερινότητά τους και πως αυτή εγγράφεται στα σώματά τους ή πως τα σώματά τους προκαλούν τις όποιες αντιδράσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος. Ο άξονας των ιστοριών πραγματεύεται πως το κάθε σώμα θεωρεί φυσιολογική την εκάστοτε λειτουργία, ύπαρξη, διαδικασία, επιλογή του, και πώς αυτό μεταφράζεται από την κοινωνική συνθήκη (έμφυλα, χωροταξικά, βιολογικά) μέσα στην οποία βρίσκεται.

# ΦΥΛΟ ΣΥΚΗΣ

Το ΦΥΛΟ ΣΥΚΗΣ (www.fylosykis.gr) είναι μια ηλεκτρονική εφημερίδα ποικίλης ύλης, που προέκυψε από την ομάδα Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Φιλοξενεί θέματα που αφορούν γυναικεία δικαιώματα και κατακτήσεις, και γενικά θέματα που εξετάζονται από τη σκοπιά του φύλου. Είναι ένας χώρος ιδεολογικής παρέμβασης και συσπείρωσης.

Δράση

Συμμετέχουμε στη δράση της 13ης Σεπτεμβρίου, με την αναγραφή του συνθήματος ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, το οποίο θα γράφουμε με στένσιλ και σπρέι καθ’ οδόν της δράσης, στο οδόστρωμα, στο πεζοδρόμιο.και σε κατάλληλους τοίχους.

# ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΗΣ

το 301 θεατρο αθηνων ειναι ενα μονοπροσωπο θεατρο μονολογων που παιζει εδω και 4 χρονια ο Αντωνης Βαθης, σε σπιτια φιλων ταρατσες κλπ , εχει ανεβασει περιπου 15 εργα ολα γραμμενα και ραμμενα απο τον ιδιο.

Δράση

Μαντάμα Βαθερφλάι / Madama Vatherfly: Μια παράσταση για την πνευματική δυσπεψία του καιρού μας, ποτισμένη με το πνεύμα των Αδερφών Μαρξ αλλά μ’ ένα τεράστιο αλλά για το πού μπαίνει το αρσενικό και πού βγαίνει το θηλυκό από μέσα μας και από γύρω μας. Το φλέγμα του τόπου είναι άλλοτε αρσενικό και άλλοτε θηλυκό, άλλοτε σε περιβάλλει ασφυκτικά, ανομολόγητα, και άλλοτε είναι ένα ξαλάφρωμα σε λάθος μαρκαρισμένες τουαλέτες τη νύχτα που ξύπνησες στην άλλη μεριά του κρεβατιού. Μια σπουδή πάνω στον κρεολικό χαρακτήρα της πόλης μας, που οδεύει άλλοτε ρυθμικά και άλλοτε ψυχοβγαλτικά, σε μια κατάσταση μεταξύ Μήδειας συναισθηματων και Πόρνης της Βαβυλώνας .

# ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 κι αποφοίτησε από το τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης το 2004. Το 2007 σπούδασε σωματικό θέατρο στο Τορίνο και από το 2008 φοιτεί εκεί στην Σχολή Καλών Τεχνών. Πειραματίζεται με video, performance και mixed media.

Δράση

Αυτό που συνδέει όλες τις μορφές βίας είναι το να καθιστούν κάποιον θύμα και κάποιον θύτη. Απομονώνοντας την αίσθηση και την εσωτερική εικόνα που βιώνει το εκάστωτε θύμα φαντάστηκα μια περφόρμανς που να μεταδίδει την ατμόσφαιρα της εσωτερικής κατάρρευσης, αίσθησης αδυναμίας, μιας φιγούρας που διαλύεται (εκούσια και ακούσια), ρέει και παρασύρρεται από τη δύναμη της βαρύτητας.

# ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΑΣ

Ο Βασίλης Νούλας ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στο θέατρο ως σκηνοθέτης με την ομάδα Nova Melancholia. Γράφει ποίηση και μικρά πεζά. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφορούν οι συλλογές : Η κατασκευή της φωλιάς (2010), Οι διακοπές του κυρίου Λούνα (2012), Μπενελούξ (2013). Κρατάει τη στήλη “Από τη μεριά του πάρκου” στο διμηνιαίο φανζίν ΚΥΨΕΛΗ.

Δράση

“Ηχογραφώ δυο -τρία σκωπτικά και queer δίστιχα προς τιμή του Κ.Π. Καβάφη για να ακουστούν στη διάρκεια της διαδρομής στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας έτσι κι εγώ στον μεγάλο εθνικό εορτασμό του έτους Καβάφη!”

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

To project οργανώθηκε από την ομάδα MLFF που συμμετέχει στο residency του Εμπρός, και στηρίχτηκε μερικώς από το XminY-Solidariteitsfonds.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *